https://content-eu-8.content-cms.com/12becebc-ce88-4f3c-844b-fed0588ae8fb/dxdam/dc/dc56a94a-1c6a-45a2-ba8e-6fd466176bf2/lindsey-buckingham-capitole-gent-news-1440x450.jpg

Lindsey Buckingham: guitar hero en levende legende

Gepubliceerd op di 13.09.2022

Hij is vooral bekend als de gitarist van Fleetwood Mac, maar ook solo heeft hij een indrukwekkende carrière uitgebouwd. Rolling Stone verkoos hem tot een van de 100 beste gitaristen aller tijden en hij heeft een plekje in de Rock and Roll Hall of Fame. Kortom: Lindsey Buckingham is een levende legende.

De muzikale carrière van Lindsey Buckingham begint op de middelbare school, als zanger en bassist bij de band Fritz. Wanneer hij Stevie Nicks leert kennen, komt zij ook als zangeres aan boord. Hun vriendschap groeit uit tot een passionele liefdesrelatie, met hoge pieken en diepe dalen. Ambitieus als ze zijn, kappen Lindsey en Stevie na vijf jaar met Fritz. Ze trekken naar Los Angeles, waar ze als Buckingham Nicks aan de bak proberen te komen, met matig succes.

Wereldfaam, cocaïneen affaires

Enter Mick Fleetwood. De drummer van Fleetwood Mac, een Britse bluesband op z’n retour, hoort Lindsey Buckingham toevallig gitaarspelen in een opnamestudio waar ze allebei aan het werk zijn. Hij biedt Lindsey meteen een job aan als gitarist bij Fleetwood Mac. Lindsey gaat akkoord, op voorwaarde dat Stevie ook mee mag doen.

Het eerste album van Fleetwood Mac verschijnt in 1975 en schiet naar de hoogste plaats in de Amerikaanse charts. Maar het is hun tweede album ‘Rumours’ dat van de band echte supersterren maakt.Anno 2022 wordt het nog steeds beschouwd als een van de beste albums aller tijden. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Cocaïne, affaires en andere intriges zijn dagelijkse kost, en Lindsey en Stevie gaan met veel geroep en getier uit elkaar.

Law and Order

Ondanks de vele perikelen blijft de band muziek maken en toeren, al is er ook ruimte voor soloprojecten. In 1981 brengt Lindsey Buckingham zijn eerste soloplaat ‘Law and Order’ uit. Ondanks het blijvende succes van Fleetwood Mac besluit Lindsey Buckingham in 1987 uit de band te stappen, om zijn relatie met Stevie te kunnen afsluiten. Hij stort zich volledig op zijn solocarrière en brengt in totaal zeven soloalbums en drie livealbums uit.

Nog meer drama

In 1997 komt Fleetwood Mac opnieuw samen en vindt de groep zijn tweede adem. Een nieuw album en verschillende wereldtournees volgen. De bandleden kunnen opnieuw door één deur en Fleetwood Mac wordt door een hele nieuwe generatie ontdekt. Maar drama blijft de band achtervolgen. In 2018 wordt Lindsey Buckingham uit de band gezet wegens een geschil over een nieuwe tournee. Niet veel later wordt hij met spoed aan het hart geopereerd. Gelukkig krijg je een muzikale held als Buckingham niet zomaar klein. Of er ooit nog een reünie met Fleetwood Mac komt, dat weet niemand. Maar intussen blijft de 72-jarige gitarist onvermoeid aan zijn solocarrière werken en gitaar spelen alsof zijn leven ervan afhangt. En wat zijn wij daar blij om.

Op donderdag 22 september treedt Lindsey Buckingham op in Capitole Gent.

Dit artikel verscheen eerder in het theatermagazine TheaterMag.

(Foto: Raph_PH, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons)